Karri, erinevate maitseainete segu, ajab lõhna- ja maitsemeeled segadusse, kuid selle valmistamise õpetus näib olevat jõukohane vaid India filmidest nähtud koduperenaistele, kes päev otsa pliidi ääres toimetavad.

Sõna “karri” on pärit Lõuna-Indiast. Algupärane “kari” tähendas vürtsikat kastet, mis konsistentsilt meenutas pigem suppi, millega kõikvõimalikke hautisi maitsestati. Ajaloolaste väitel olid maadeavastajatest portugallased need, kes karrit populariseerisid ‒ pärast seda, kui nad koloniseerisid osa Indiast, hakkas karri kuulsus ka Euroopas levima. Isegi 17. sajandi Portugali kokaraamatus on karriretsept ära toodud kõrvuti õpetusega, kuidas ravida hullukoera tõbe ja katku. Tol perioodil mõisteti karri all konkreetset india päritolu toitu, ent nüüd tähistab see lugematul hulgal erinevaid roogasid maailma eri paikadest. Kõiki karrisid seob aga omavahel hurmav vürtside segu. Portugallastele järgnesid britid, kes mitte ainult ei võtnud üle soolakaubandust, vaid hakkasid tasapisi avastama ka aromaatsete ja meeleliste vürtside maailma ning viisid karrides enim kasutatavad maitseained endaga Euroopasse. Mõne aja möödudes olid kaneel, safran, tähtaniis, nelk ja ingver jõudnud pea kõikidesse maailma nurkadesse. Lisaks köitsid brittide tähelepanu sidruni lõhna meenutavad lehed, mida indialased vahetpidamata närisid ‒ selleks oli Murraya koenigii või suupärasemalt karripuu. Selle lehtede turustamine sarnaselt teelehtede või vanilliga ebaõnnestus, sest karrilehed kaotasid 72 tunni möödudes oma imelise aroomi. Probleemi lahendamiseks valiti erinevad jahvatatud vürtsid, mis kokku segades andsid karrilehega sarnase tulemuse. Garam Masala vürtsi(de)segu, mis koosnes kardemonist, tamarindist, küüslaugust, tšillidest (tšillid jõudsid Indiasse Ladina-Ameerikast ja said karride lahutamatuks koostisosaks), paprikast ning kurkumist, jõudis maailma toidulaule karri nime all. Karri, erinevate maitseainete segu, ajab lõhna- ja maitsemeeled segadusse, kuid selle valmistamise õpetus näib olevat jõukohane vaid India filmidest nähtud koduperenaistele, kes päev otsa pliidi ääres toimetavad. web hosting services top

Vütside segu ‒ karri

Ave Riisberg

Karri, erinevate maitseainete segu, ajab lõhna- ja maitsemeeled segadusse, kuid selle valmistamise õpetus näib olevat jõukohane vaid India filmidest nähtud koduperenaistele, kes päev otsa pliidi ääres toimetavad.

Vütside segu ‒ karri

Sõna “karri” on pärit Lõuna-Indiast. Algupärane “kari” tähendas vürtsikat kastet, mis konsistentsilt meenutas pigem suppi, millega kõikvõimalikke hautisi maitsestati. Ajaloolaste väitel olid maadeavastajatest portugallased need, kes karrit populariseerisid ‒ pärast seda, kui nad koloniseerisid osa Indiast, hakkas karri kuulsus ka Euroopas levima. Isegi 17. sajandi Portugali kokaraamatus on karriretsept ära toodud kõrvuti õpetusega, kuidas ravida hullukoera tõbe ja katku. Tol perioodil mõisteti karri all konkreetset india päritolu toitu, ent nüüd tähistab see lugematul hulgal erinevaid roogasid maailma eri paikadest. Kõiki karrisid seob aga omavahel hurmav vürtside segu.

Portugallastele järgnesid britid, kes mitte ainult ei võtnud üle soolakaubandust, vaid hakkasid tasapisi avastama ka aromaatsete ja meeleliste vürtside maailma ning viisid karrides enim kasutatavad maitseained endaga Euroopasse. Mõne aja möödudes olid kaneel, safran, tähtaniis, nelk ja ingver jõudnud pea kõikidesse maailma nurkadesse. Lisaks köitsid brittide tähelepanu sidruni lõhna meenutavad lehed, mida indialased vahetpidamata närisid ‒ selleks oli Murraya koenigii või suupärasemalt karripuu. Selle lehtede turustamine sarnaselt teelehtede või vanilliga ebaõnnestus, sest karrilehed kaotasid 72 tunni möödudes oma imelise aroomi. Probleemi lahendamiseks valiti erinevad jahvatatud vürtsid, mis kokku segades andsid karrilehega sarnase tulemuse. Garam Masala vürtsi(de)segu, mis koosnes kardemonist, tamarindist, küüslaugust, tšillidest (tšillid jõudsid Indiasse Ladina-Ameerikast ja said karride lahutamatuks koostisosaks), paprikast ning kurkumist, jõudis maailma toidulaule karri nime all.

Karri, erinevate maitseainete segu, ajab lõhna- ja maitsemeeled segadusse, kuid selle valmistamise õpetus näib olevat jõukohane vaid India filmidest nähtud koduperenaistele, kes päev otsa pliidi ääres toimetavad.
Vütside segu ‒ karri
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Vütside segu ‒ karri
TEA JA MAITSE

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiilirubriik

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1

OÜ Marikiri