Taimetoitlaste liha, Hiina juust, on tehtud teraviljast, mis ei ole teravili. Ilmselt oleme kõik tofust midagi kuulnud ja nii mõnigi on seda maitsnud. Ent mis see tegelikult on? Miks mõned seda nii väga hindavad, samal ajal kui teised väidavad, et see süüa ei sünni?

Sojauba on üks maailma vanemaid kultuurtaimi, mida on kasvatatud tuhandeid aastaid. Kuigi selle viljad on kaunviljad, lugesid vanad hiinlased sojauba üheks viiest pühast terast riisi, nisu, odra ja hirsi kõrval. Arvatakse, et seda kasutati nagu teisi teravilju: esmalt kuivatati, seejärel jahvatati oad jahuks ning siis küpsetati või keedeti jahust midagi maitsvat. Ent umbes 2200 aastat tagasi – Hani dünastia valitsemisajal Hiinas – olevat prints Liu Hanil sojajahu keetes väike äpardus juhtunud. Nimelt lisas ta jahule keetmise ajal soolaseid merevetikaid, mis pudru nagu kohupiima kokku lasid tõmbuda. Nii olevatki sündinud tofu. Tofu on olnud Aasia köögi lahutamatuks osaks juba enam kui kaks tuhat aastat. Hiinas kiirelt populaarsust kogunud, levis see buda munkade abil umbes 7.–8. sajandil Koreasse ja Jaapanisse. Esimesed teated tofu kohta Vietnamist ja teistest Kagu-Aasia maadest pärinevad 11. sajandist. Läänemaailma jõudis tofu suhteliselt hilja, teadaolevalt kirjutas sellest inglise keeles esimesena Benjamin Franklin aastal 1770, nimetades tofut Hiina juustuks. Alles pärast Teist maailmasõda sai tofu Läänes laiemalt tuntuks – selle põhjuseks olid tihedamad suhted idamaadega. Tofu tuntusele aitas kaasa kiiresti kasvanud huvi idamaade kultuuri, muu hulgas ka köögi vastu, samuti alates 1960ndatest hoogsalt levima hakanud taimetoitlus. Millest tofut tehakse? Tofut valmistada on imelihtne. Selleks läheb vaja vaid kolme asja: sojaube, vett ja kalgendit. Kuivatatud sojaoad tuleb jahvatada, vees keeta ning seejärel lisada kalgend. Nagu juustu tegemiselgi tõmbuvad sojas leiduvad valgud kalgendi toimel kokku ning tulemuseks on kohupiimalaadne mass, mis nõrutatakse ja pressitakse pätsideks. Sõltuvalt kalgendist on tofu maitse ja struktuur pisut erinev. Traditsioonilise Hiina tofu valmistamiseks kasutatakse kaltsiumsulfaati ehk kipsi. Kips on vees halvasti lahustuv aine, mistõttu on sellega valmistatud tofu kõvem ja tekstuurilt enam juustu moodi. Jaapanis kasutatakse tofu tegemiseks peamiselt nigar’i soola (magneesiumkloriidi ehk inglissoola) või kaltsiumkloriidi, mis mõlemad vees hästi lahustuvad. Nende abil kalgendatud tofu on pehme ja siidjas, tekstuurilt pisut mure. Taimetoitlaste liha, Hiina juust, on tehtud teraviljast, mis ei ole teravili. Ilmselt oleme kõik tofust midagi kuulnud ja nii mõnigi on seda maitsnud. Ent mis see tegelikult on? Miks mõned seda nii väga hindavad, samal ajal kui teised väidavad, et see süüa ei sünni? web hosting services top

Tofu, Hiina juust

Ave Riisberg

Taimetoitlaste liha, Hiina juust, on tehtud teraviljast, mis ei ole teravili. Ilmselt oleme kõik tofust midagi kuulnud ja nii mõnigi on seda maitsnud. Ent mis see tegelikult on? Miks mõned seda nii väga hindavad, samal ajal kui teised väidavad, et see süüa ei sünni?

Tofu, Hiina juust

Sojauba on üks maailma vanemaid kultuurtaimi, mida on kasvatatud tuhandeid aastaid. Kuigi selle viljad on kaunviljad, lugesid vanad hiinlased sojauba üheks viiest pühast terast riisi, nisu, odra ja hirsi kõrval. Arvatakse, et seda kasutati nagu teisi teravilju: esmalt kuivatati, seejärel jahvatati oad jahuks ning siis küpsetati või keedeti jahust midagi maitsvat. Ent umbes 2200 aastat tagasi – Hani dünastia valitsemisajal Hiinas – olevat prints Liu Hanil sojajahu keetes väike äpardus juhtunud. Nimelt lisas ta jahule keetmise ajal soolaseid merevetikaid, mis pudru nagu kohupiima kokku lasid tõmbuda. Nii olevatki sündinud tofu.

Tofu on olnud Aasia köögi lahutamatuks osaks juba enam kui kaks tuhat aastat. Hiinas kiirelt populaarsust kogunud, levis see buda munkade abil umbes 7.–8. sajandil Koreasse ja Jaapanisse. Esimesed teated tofu kohta Vietnamist ja teistest Kagu-Aasia maadest pärinevad 11. sajandist. Läänemaailma jõudis tofu suhteliselt hilja, teadaolevalt kirjutas sellest inglise keeles esimesena Benjamin Franklin aastal 1770, nimetades tofut Hiina juustuks. Alles pärast Teist maailmasõda sai tofu Läänes laiemalt tuntuks – selle põhjuseks olid tihedamad suhted idamaadega. Tofu tuntusele aitas kaasa kiiresti kasvanud huvi idamaade kultuuri, muu hulgas ka köögi vastu, samuti alates 1960ndatest hoogsalt levima hakanud taimetoitlus.

Millest tofut tehakse?

Tofut valmistada on imelihtne. Selleks läheb vaja vaid kolme asja: sojaube, vett ja kalgendit. Kuivatatud sojaoad tuleb jahvatada, vees keeta ning seejärel lisada kalgend. Nagu juustu tegemiselgi tõmbuvad sojas leiduvad valgud kalgendi toimel kokku ning tulemuseks on kohupiimalaadne mass, mis nõrutatakse ja pressitakse pätsideks. Sõltuvalt kalgendist on tofu maitse ja struktuur pisut erinev. Traditsioonilise Hiina tofu valmistamiseks kasutatakse kaltsiumsulfaati ehk kipsi. Kips on vees halvasti lahustuv aine, mistõttu on sellega valmistatud tofu kõvem ja tekstuurilt enam juustu moodi. Jaapanis kasutatakse tofu tegemiseks peamiselt nigar’i soola (magneesiumkloriidi ehk inglissoola) või kaltsiumkloriidi, mis mõlemad vees hästi lahustuvad. Nende abil kalgendatud tofu on pehme ja siidjas, tekstuurilt pisut mure.

Taimetoitlaste liha, Hiina juust, on tehtud teraviljast, mis ei ole teravili. Ilmselt oleme kõik tofust midagi kuulnud ja nii mõnigi on seda maitsnud. Ent mis see tegelikult on? Miks mõned seda nii väga hindavad, samal ajal kui teised väidavad, et see süüa ei sünni?
Tofu, Hiina juust
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Tofu, Hiina juust
TEA JA MAITSE

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiilirubriik

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1

OÜ Marikiri