Balsamico on itaallaste sahvri kõige kiivamalt hoitud saladus, mille valmistamise meeletult suur ajakulu on välistanud selle masstootmise.

Erinevas suuruses pudeleid, kuhu on peale kirjutatud “Balsamico”, võib leida pea igast suuremast supermarketist. Mõne jaoks on see äädikas nagu iga teine, teised teavad soovitada hõrke ja udupeeneid retsepte, kus tooniandjaks on just seesama balsamico. Vähesed aga teavad, et päris õiget palsamiäädikat ei müü üksi supermarket ja siiani tarvitatud balsamico on tegelikult hale kaubanduslik masstoodang, millel ei ole originaaliga midagi pistmist. Võib öelda, et enamasti me kasutame tavalist veiniäädikat, kuhu on lisatud sulfiteid, värv- ja maitseaineid ning ka maisijahu, mis toimib paksendajana.   Kõik algas viinamarjadest On perekondi, kelle suhe palsamiäädikaga on alguse saanud mitusada aastat tagasi. Esimesed kirjalikud andmed balsamico olemasolust pärinevad aga hoopis 11. sajandi poeemist. Tegemist on saadusega, mis on osade itaallaste toidulauale kuulunud keskajast saadik, kuid millest teised kuulsid esmakordselt alles 30 aasta eest. Balsamico on itaallaste sahvri kõige kiivamalt hoitud saladus, mille valmistamise meeletult suur ajakulu on välistanud masstootmise, ent suur nõudlus selle karamellise siirupi järele on ajendanud tootma kümneid erinevaid koopiaid. Aceto Balsamico Tradizionale di Modena või Reggio Emilia on kaks nime, mida võivad kasutada vaid need tootjad, kelle äädikavalmistamine on algusest lõpuni toimunud Modena ja Reggio Emilia piirkonnas. Lisaks peab äädikas vastama kõikidele nn äädikakomisjoni poolt ette antud eeskirjadele, mis eeldab vähemalt 12aastast laagerdumist puidust vaatides. Nagu ikka, saab kõik alguse viinamarjadest. Traditsiooniline palsamiäädikas valmib ainult Trebbiano viinamarjadest, kuigi on tootjaid, kes kasutavad ka Lambrusco sorti. Marjad koristatakse tavaliselt septembris. Viinamarjad pressitakse ja saadud virret keedetakse mõõdukal temperatuuril umbes ööpäev. Kõik sõltub siiski ilmast, niiskusest ja muudest vaid tootjale teadaolevatest faktoritest. Keetmise käigus mahl väheneb poole võrra ja see pannakse järgmises etapis kolmeks-neljaks kuuks seisma, et käivituks käärimisprotsess. Tavaliselt jaanuaris või veebruaris algab aga tõsine äädikavalmistamine, milleks on vaja 5–12 erinevast puidust tehtud vaati. Eri suurusega vaadid ongi just need, mis annavad äädikale selle erilise ja kordumatu maitse. Üldiselt kasutatakse tamme, mooruspuud, kastanit, kadakat, saart, akaatsiat ja kirssi. Näiteks kirss annab magusust, kadakas aga lisab mõrkja nüansi. Pikk laagerdumine toob välja nii palju magusust, et pigem tundubki tegu olevat siirupiga. Millises järjekorras ja millist puitu tootja täpselt kasutab, ei avalikustata. Vaate ei suleta kunagi, sest kokkupuude hapnikuga on äärmiselt oluline. Mingi osa vaadi sisust aurustub ja siirup aina pakseneb. Balsamico on itaallaste sahvri kõige kiivamalt hoitud saladus, mille valmistamise meeletult suur ajakulu on välistanud selle masstootmise. web hosting services top

Balsamico

Ave Riisberg, foto:Pildipank 123

Balsamico on itaallaste sahvri kõige kiivamalt hoitud saladus, mille valmistamise meeletult suur ajakulu on välistanud selle masstootmise.

Balsamico

Erinevas suuruses pudeleid, kuhu on peale kirjutatud “Balsamico”, võib leida pea igast suuremast supermarketist. Mõne jaoks on see äädikas nagu iga teine, teised teavad soovitada hõrke ja udupeeneid retsepte, kus tooniandjaks on just seesama balsamico. Vähesed aga teavad, et päris õiget palsamiäädikat ei müü üksi supermarket ja siiani tarvitatud balsamico on tegelikult hale kaubanduslik masstoodang, millel ei ole originaaliga midagi pistmist. Võib öelda, et enamasti me kasutame tavalist veiniäädikat, kuhu on lisatud sulfiteid, värv- ja maitseaineid ning ka maisijahu, mis toimib paksendajana.

 

Kõik algas viinamarjadest

On perekondi, kelle suhe palsamiäädikaga on alguse saanud mitusada aastat tagasi. Esimesed kirjalikud andmed balsamico olemasolust pärinevad aga hoopis 11. sajandi poeemist. Tegemist on saadusega, mis on osade itaallaste toidulauale kuulunud keskajast saadik, kuid millest teised kuulsid esmakordselt alles 30 aasta eest. Balsamico on itaallaste sahvri kõige kiivamalt hoitud saladus, mille valmistamise meeletult suur ajakulu on välistanud masstootmise, ent suur nõudlus selle karamellise siirupi järele on ajendanud tootma kümneid erinevaid koopiaid.

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena või Reggio Emilia on kaks nime, mida võivad kasutada vaid need tootjad, kelle äädikavalmistamine on algusest lõpuni toimunud Modena ja Reggio Emilia piirkonnas. Lisaks peab äädikas vastama kõikidele nn äädikakomisjoni poolt ette antud eeskirjadele, mis eeldab vähemalt 12aastast laagerdumist puidust vaatides.

Nagu ikka, saab kõik alguse viinamarjadest. Traditsiooniline palsamiäädikas valmib ainult Trebbiano viinamarjadest, kuigi on tootjaid, kes kasutavad ka Lambrusco sorti. Marjad koristatakse tavaliselt septembris. Viinamarjad pressitakse ja saadud virret keedetakse mõõdukal temperatuuril umbes ööpäev. Kõik sõltub siiski ilmast, niiskusest ja muudest vaid tootjale teadaolevatest faktoritest. Keetmise käigus mahl väheneb poole võrra ja see pannakse järgmises etapis kolmeks-neljaks kuuks seisma, et käivituks käärimisprotsess. Tavaliselt jaanuaris või veebruaris algab aga tõsine äädikavalmistamine, milleks on vaja 5–12 erinevast puidust tehtud vaati. Eri suurusega vaadid ongi just need, mis annavad äädikale selle erilise ja kordumatu maitse. Üldiselt kasutatakse tamme, mooruspuud, kastanit, kadakat, saart, akaatsiat ja kirssi. Näiteks kirss annab magusust, kadakas aga lisab mõrkja nüansi. Pikk laagerdumine toob välja nii palju magusust, et pigem tundubki tegu olevat siirupiga. Millises järjekorras ja millist puitu tootja täpselt kasutab, ei avalikustata. Vaate ei suleta kunagi, sest kokkupuude hapnikuga on äärmiselt oluline. Mingi osa vaadi sisust aurustub ja siirup aina pakseneb.

Balsamico on itaallaste sahvri kõige kiivamalt hoitud saladus, mille valmistamise meeletult suur ajakulu on välistanud selle masstootmise.
Balsamico
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Balsamico
TEA JA MAITSE

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiilirubriik

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1

OÜ Marikiri