Pärsia “püha toidu” nime all juba tuhandeid aastaid tuntud seesamipasta ehk tahhiini on aina menukam ka eurooplase toidulaual.

Poelettidelt ja restoranide menüüdest vaatavad vastu kõikvõimalikud erinimelised hummused ja muud võõrapäraste nimetustega toiduained. Neid kõiki ühendab üks ja ainus salarelv, milleks on seesamiseemnetest valmistatud pasta. Pähklise maitsega tahhiini on natukene salalikum kui teised pähklivõid või -määrded. Tihti ei taju selle kohalolu maitses, kuid kindlasti märkab selle puudumist. Seesam ja sellest tehtud toodete nautimine kuulus vanasti pigem ülikute privileegide hulka. Ent seesami kuulsuse levikuga läbi India, Aafrika, Lähis- Ida ja Aasia on see muutunud tavaliseks ja igapäevaseks põllukultuuriks, mille kõrghetk ilmselt ongi just nüüd.   Kuidas tehakse? Lihtne ja suhteliselt vähenõudlik ning kiire kasvuga taimeke on enamusele kättesaadav. Seemne väga kõrge toiteväärtus ja madal halva kolesterooli tase on teinud sellest toiduainetööstuse uue kuldvillaku. Kohati on nõudlus suurem, kui toota jõutakse, ning selle tõttu on ka hind pigem kõrgemapoolsem. Nelja eri värvi seemned – valge, pruun, must ja kuldne –, on väga laialdaselt kasutusel. Seesamiseemnetest pressitud õli on samuti kõrgelt hinnatud, ent mitte ainult eraldi tootena, vaid näiteks sardiinide konserveerimisel, margariini valmistamisel või seebi-, farmaatsia- ja kosmeetikatööstuses. Vanad kreeklased näiteks kasutasid seesamit meditsiinis, asiaatidele on see taim koguni surematuse sümbol. Tahhiini kui Lähis-Ida põhitoidukultuuri kuuluv tihke pasta ei ole meie kauplustes veel väga tavaline. Pigem leiab seda gurmeelettidelt või ökopoodidest. Kes ise tahhiinit veel ostnud ei ole, kuid on kasvõi korra maitsnud hummust (lühend araabia keelest “hummus bi tahini”, mis tähendab kikerherneid seesamipastas), või baba ghanoushi (bakla¾aanikreem), on suure tõenäosusega ka tahhiinit söönud. Siinmail saadaval olev tahhiini on väga sarnane Aasia köögis kasutatavale seesamipastale, kuid on siiski natukene rafineeritum. Valmistamiseks valitakse kas toored või röstitud seesamiseemned, mis blanšeeritakse ja purustatakse kergelt, et eraldada kõvad seemnekestad seemnetuumast. Seejärel seemned jahvatatakse ja saadakse hele kreemjas pasta. Tihti lisatakse sellele pisut soola ja kvaliteetset oliiviõli. Tahhiini, mis on valminud vaid seesamiseemnetest, on vahel sildiga “raw” ehk puhas. Pärsia “püha toidu” nime all juba tuhandeid aastaid tuntud seesamipasta ehk tahhiini on aina menukam ka eurooplase toidulaual. web hosting services top

Seesamipasta ehk tahhiini

Ave Riisberg, fotod: Pildipank 123

Pärsia “püha toidu” nime all juba tuhandeid aastaid tuntud seesamipasta ehk tahhiini on aina menukam ka eurooplase toidulaual.

Seesamipasta ehk tahhiini

Poelettidelt ja restoranide menüüdest vaatavad vastu kõikvõimalikud erinimelised hummused ja muud võõrapäraste nimetustega toiduained. Neid kõiki ühendab üks ja ainus salarelv, milleks on seesamiseemnetest valmistatud pasta. Pähklise maitsega tahhiini on natukene salalikum kui teised pähklivõid või -määrded. Tihti ei taju selle kohalolu maitses, kuid kindlasti märkab selle puudumist.

Seesam ja sellest tehtud toodete nautimine kuulus vanasti pigem ülikute privileegide hulka. Ent seesami kuulsuse levikuga läbi India, Aafrika, Lähis- Ida ja Aasia on see muutunud tavaliseks ja igapäevaseks põllukultuuriks, mille kõrghetk ilmselt ongi just nüüd.

 

Kuidas tehakse?

Lihtne ja suhteliselt vähenõudlik ning kiire kasvuga taimeke on enamusele kättesaadav. Seemne väga kõrge toiteväärtus ja madal halva kolesterooli tase on teinud sellest toiduainetööstuse uue kuldvillaku. Kohati on nõudlus suurem, kui toota jõutakse, ning selle tõttu on ka hind pigem kõrgemapoolsem. Nelja eri värvi seemned – valge, pruun, must ja kuldne –, on väga laialdaselt kasutusel. Seesamiseemnetest pressitud õli on samuti kõrgelt hinnatud, ent mitte ainult eraldi tootena, vaid näiteks sardiinide konserveerimisel, margariini valmistamisel või seebi-, farmaatsia- ja kosmeetikatööstuses. Vanad kreeklased näiteks kasutasid seesamit meditsiinis, asiaatidele on see taim koguni surematuse sümbol.

Tahhiini kui Lähis-Ida põhitoidukultuuri kuuluv tihke pasta ei ole meie kauplustes veel väga tavaline. Pigem leiab seda gurmeelettidelt või ökopoodidest. Kes ise tahhiinit veel ostnud ei ole, kuid on kasvõi korra maitsnud hummust (lühend araabia keelest “hummus bi tahini”, mis tähendab kikerherneid seesamipastas), või baba ghanoushi (bakla¾aanikreem), on suure tõenäosusega ka tahhiinit söönud.

Siinmail saadaval olev tahhiini on väga sarnane Aasia köögis kasutatavale seesamipastale, kuid on siiski natukene rafineeritum. Valmistamiseks valitakse kas toored või röstitud seesamiseemned, mis blanšeeritakse ja purustatakse kergelt, et eraldada kõvad seemnekestad seemnetuumast. Seejärel seemned jahvatatakse ja saadakse hele kreemjas pasta. Tihti lisatakse sellele pisut soola ja kvaliteetset oliiviõli. Tahhiini, mis on valminud vaid seesamiseemnetest, on vahel sildiga “raw” ehk puhas.

Pärsia “püha toidu” nime all juba tuhandeid aastaid tuntud seesamipasta ehk tahhiini on aina menukam ka eurooplase toidulaual.
Seesamipasta ehk tahhiini
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Seesamipasta ehk tahhiini
TEA JA MAITSE

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiilirubriik

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1

OÜ Marikiri