Talveunes mõnuledes

Retseptid, fotod, tekst: Andra Kalda

Jaanuar on justkui talveunes mõnulemise kuu. Miks siis mitte hellitada end toitudega, mis pakuvad lohutust ja naudingut! Kõlab patuselt? Oh ei, maitsev võib olla ka kerge ja tervislik. Ja kui mõnikord ei olegi, mis siis. Elu on nautimiseks!

Talveunes mõnuledes

Quesadilla’d avokaado, porgandihummuse ja fetaga

Kogus: 4 tk.

Valmistamisaeg: 1 tund.

Sama retsepti järgi saad valmistada ka peedihummust – asenda porgand lihtsalt peediga.

Hummus:

200 g porgandit

200 g kikerherneid

1 küüslauguküüs

u 50 ml oliiviõli

soola, pipart

maitse järgi jahvatatud vürtsköömneid

Pane kikerherned eelmisel päeval külma vette likku. Koori ja tükelda porgandid. Keeda kikerherned ja väiksemateks tükkideks lõigatud porgandid koos pehmeks. Kurna ja vala purustajasse. Lisa oliiviõli ja pressitud küüslauk ning vurista ühtlaseks määrdeks. Maitsesta soola, pipra ja jahvatatud vürtsköömnetega.

Quesadilla:

4 (täistera)tortiljat

1 avokaado

80 g pehmet fetajuustu

8 sl porgandihummust

suur peotäis värsket peterselli või koriandrit

laimist pressitud mahla

Määri hummus tortiljadele, nii et pool oleks kaetud. Kata hummus avokaadoviilude, feta ja hakitud maitserohelisega. Nirista peale veidi laimimahla. Murra tortiljad pooleks, lao ahjuplaadile ning küpseta 220 kraadi juures u 7 minutit (või kasuta grillre¾iimi). Serveeri soojalt.

Talveunes mõnuledes

Sidruni ja oliiviõliga keeks

Kogus: 1 keeksivorm, 12 viilu.

Valmistamisaeg: 1 h 15 min.

Keeksile annab massi suvikõrvits ning mekki sidrun, ingver ja muskaatpähkel. Mõnus talvine küpsetis, mis sobib väga hästi taimetee kõrvale ampsamiseks.

300 g peenelt riivitud suvikõrvitsat

0,5 tl soola

2 muna

120 ml suhkrut

200 ml oliiviõli

400 ml jahu

1 tl küpsetuspulbrit

2 suurelt sidrunilt riivitud koor

0,5 sidrunist pressitud mahl

1 tl riivitud muskaatpähklit

1 tl riivitud värsket ingverit

Riivi suvikõrvits peenelt, sega soolaga ja jäta seisma, et liigne vedelik eralduks. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Vahustamist jätkates nirista juurde oliiviõli ning vahusta, kuni õli on korralikult munavahu sisse segunenud. Sega juurde sidrunikoor ja -mahl, jahu, küpsetuspulber, muskaatpähkel ning ingver. Tõsta suvikõrvitsamass sõelale, vajuta kogu üleliigne vedelik välja (järele jääb kahe peotäie jagu massi) ning sega taina hulka. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksi- või leivavormi ning küpseta 180 kraadi juures 50–55 minutit. Lase keeksil täielikult jahtuda.