Kõige lihtsam on toetada oma mälu ja keskendumisvõimet läbi igapäevase toidu.

Mitte ei meenu, kus see oli... Tuttav lause paljudele, kuulduna enda või lähedase suust. Kõik me sooviks, et mälu töötaks laitmatult ja meenutaks õigel hetkel, kus on võtmed, telefon, kuhu sai pargitud auto või millal on pulma-aastapäev. Tavaliselt mäletavad naised paremini emotsionaalseid hetki, mehed jälle fakte. Paljud sooviks mälu ja keskendumisvõimet parandada, võttes vitamiine, mineraale või kombineeritud toidulisandeid, aga õiget valikut teha pole lihtne. Lisaks kipub ka väljavalitud lisand tihti ununema, jäädes kapinurka vedelema. Sestap on kõige lihtsam toetada oma mälu ja keskendumisvõimet läbi igapäevase toidu. Kõik on kuulnud, et aju vajab magusat. Eksamile on kaasa võetud šokolaadi ja ristsõnu lahendades söödud kotitäis komme. Arvatakse, et aju on ablas, kasutades ära suure osa päevasest energiast. Tõsi, olles umbes 1,3 kilo – naistel on aju pisut väiksem ja meestel suurem –, see nii ongi: aju tarbib 20% päevasest energiahulgast, ent ei armasta magusat. Eriti halvasti mõjuvad ajule kiired süsivesikud, nagu suhkur, nisujahu, maiustused, magusad hommikuhelbed jms, mis tõstavad veresuhkru lakke, millele järgneb järsk langus koos sööja kognitiivsete võimete langusega. Maiustades või kohvi juues tunneme end pisut aega erksamana, ent seejärel rohkem väsinuna ja näljasemana. Samas on ajule toiduks ikkagi süsivesikud, sest glükoos on esmane aju kütus. Seega tuleks eelistada neid süsivesikuid, mis imenduvad aeglasemalt ja säilitavad glükoosi tasakaalu pikemaks ajaks, nagu kiudainerikkad köögiviljad, täisteraviljad, marjad, vähem magusad puuviljad. Sama oluline on mitte jätta vahele toidukordi. Kooliõpilastega tehtud uuringutes saavutasid paremaid tulemusi need, kes sõid hommikusööki, mis sisaldas nii valke kui ka süsivesikud. Valgu ja süsivesiku kooskõla Süües süsivesikuid koos valkudega pikeneb täiskõhutunne, sest piimaga tehtud hommikupuder püsib kauem kõhus kui veega keedetu. Valgud seeduvad kauem kui süsivesikud ja nälg ei tule nii kiiresti kallale. Ka eelistab aju sellist kombinatsiooni, näiteks tuju ja aktiivsust mõjutava õnnehormoon serotoniini tootmisel. Serotoniini eelühendiks on valgust pärinev aminohape trüptofaan, mis vajab ajju jõudmiseks süsivesikuid, muidu trügivad teised aminohapped trüptofaani järjekorra lõppu ootama. Sel põhjusel on liigselt loomset valku süües oht jääda kroonilisesse serotoniinipuudusesse, kuigi keha saab palju trüptofaani. Abiks on ka treening, kus kulutatakse ära nii veres olev glükoos kui ka aminohapped, jättes trüptofaani kõrvale, millel on siis suurem võimalus jõuda ajju. Ka valgupuudus toidus teeb meid depresiivsemaks ja vähem motiveeritumaks, muutes mälu kehvemaks ja tuues kaasa keskendumisraskusi. Parema meeleolu ja hea enesetunde saavutamisel võiks süüa vetikaid, kinoa’t, amarant’i, banaane, mandleid ja pähkleid, kaera, hirssi, kookosrasva, seemneid, seeni jt. Serotoniini tootmist takistab lisaks valgurikastele piima- ja lihatoodetele ka kohv, tõkestades teatud ensüümi tööd. Iga mõte, tegevus ja tunne tekitab närviimpulsi, mis rändab mööda närve, vabastades neurotransmittereid, mis edastavad sõnumi. Mida sagedamini seda teadmist, tunnet või tegevust kasutad, seda paremini see kinnistub ehk tekitab ajus tugevama ühenduse. Neurotransmitterid mõjutavad muuhulgas meie und, keskendumisvõimet, meeleolu ja kaalu, seega on oluline neile mõelda. Nende tasakaalu kõigutavad nii stress, kehv toitumine, alkohol, neurotoksiinid kui ka geenid. Mälu ja õppimisega seostatakse eelkõige atsetüülkoliini ja GABAt ehk gamma-aminovõihapet. Koliini ehk B4-vitamiini leidub rikkalikult munas ja sojas ning nendest valmistatavas letsitiinis. Viiest grammist ehk teelusikatäiest letsitiinist päevas piisab, et mälu turgutada. Ka peet ja hõlmikpuuekstrakt ginko biloba aitavad suurendada atsetüülkoliini taset. Kõige lihtsam on toetada oma mälu ja keskendumisvõimet läbi igapäevase toidu. web hosting services top

Süües värskenda mälu

Külli Holsting, toitumisnõustaja; foto: Pildipank123

Kõige lihtsam on toetada oma mälu ja keskendumisvõimet läbi igapäevase toidu.

Süües värskenda mälu

Mitte ei meenu, kus see oli... Tuttav lause paljudele, kuulduna enda või lähedase suust. Kõik me sooviks, et mälu töötaks laitmatult ja meenutaks õigel hetkel, kus on võtmed, telefon, kuhu sai pargitud auto või millal on pulma-aastapäev. Tavaliselt mäletavad naised paremini emotsionaalseid hetki, mehed jälle fakte. Paljud sooviks mälu ja keskendumisvõimet parandada, võttes vitamiine, mineraale või kombineeritud toidulisandeid, aga õiget valikut teha pole lihtne. Lisaks kipub ka väljavalitud lisand tihti ununema, jäädes kapinurka vedelema. Sestap on kõige lihtsam toetada oma mälu ja keskendumisvõimet läbi igapäevase toidu.

Kõik on kuulnud, et aju vajab magusat. Eksamile on kaasa võetud šokolaadi ja ristsõnu lahendades söödud kotitäis komme. Arvatakse, et aju on ablas, kasutades ära suure osa päevasest energiast. Tõsi, olles umbes 1,3 kilo – naistel on aju pisut väiksem ja meestel suurem –, see nii ongi: aju tarbib 20% päevasest energiahulgast, ent ei armasta magusat. Eriti halvasti mõjuvad ajule kiired süsivesikud, nagu suhkur, nisujahu, maiustused, magusad hommikuhelbed jms, mis tõstavad veresuhkru lakke, millele järgneb järsk langus koos sööja kognitiivsete võimete langusega. Maiustades või kohvi juues tunneme end pisut aega erksamana, ent seejärel rohkem väsinuna ja näljasemana. Samas on ajule toiduks ikkagi süsivesikud, sest glükoos on esmane aju kütus. Seega tuleks eelistada neid süsivesikuid, mis imenduvad aeglasemalt ja säilitavad glükoosi tasakaalu pikemaks ajaks, nagu kiudainerikkad köögiviljad, täisteraviljad, marjad, vähem magusad puuviljad. Sama oluline on mitte jätta vahele toidukordi. Kooliõpilastega tehtud uuringutes saavutasid paremaid tulemusi need, kes sõid hommikusööki, mis sisaldas nii valke kui ka süsivesikud.

Valgu ja süsivesiku kooskõla

Süües süsivesikuid koos valkudega pikeneb täiskõhutunne, sest piimaga tehtud hommikupuder püsib kauem kõhus kui veega keedetu. Valgud seeduvad kauem kui süsivesikud ja nälg ei tule nii kiiresti kallale. Ka eelistab aju sellist kombinatsiooni, näiteks tuju ja aktiivsust mõjutava õnnehormoon serotoniini tootmisel. Serotoniini eelühendiks on valgust pärinev aminohape trüptofaan, mis vajab ajju jõudmiseks süsivesikuid, muidu trügivad teised aminohapped trüptofaani järjekorra lõppu ootama. Sel põhjusel on liigselt loomset valku süües oht jääda kroonilisesse serotoniinipuudusesse, kuigi keha saab palju trüptofaani. Abiks on ka treening, kus kulutatakse ära nii veres olev glükoos kui ka aminohapped, jättes trüptofaani kõrvale, millel on siis suurem võimalus jõuda ajju.

Ka valgupuudus toidus teeb meid depresiivsemaks ja vähem motiveeritumaks, muutes mälu kehvemaks ja tuues kaasa keskendumisraskusi. Parema meeleolu ja hea enesetunde saavutamisel võiks süüa vetikaid, kinoa’t, amarant’i, banaane, mandleid ja pähkleid, kaera, hirssi, kookosrasva, seemneid, seeni jt. Serotoniini tootmist takistab lisaks valgurikastele piima- ja lihatoodetele ka kohv, tõkestades teatud ensüümi tööd.

Iga mõte, tegevus ja tunne tekitab närviimpulsi, mis rändab mööda närve, vabastades neurotransmittereid, mis edastavad sõnumi. Mida sagedamini seda teadmist, tunnet või tegevust kasutad, seda paremini see kinnistub ehk tekitab ajus tugevama ühenduse. Neurotransmitterid mõjutavad muuhulgas meie und, keskendumisvõimet, meeleolu ja kaalu, seega on oluline neile mõelda. Nende tasakaalu kõigutavad nii stress, kehv toitumine, alkohol, neurotoksiinid kui ka geenid. Mälu ja õppimisega seostatakse eelkõige atsetüülkoliini ja GABAt ehk gamma-aminovõihapet. Koliini ehk B4-vitamiini leidub rikkalikult munas ja sojas ning nendest valmistatavas letsitiinis. Viiest grammist ehk teelusikatäiest letsitiinist päevas piisab, et mälu turgutada. Ka peet ja hõlmikpuuekstrakt ginko biloba aitavad suurendada atsetüülkoliini taset.

Kõige lihtsam on toetada oma mälu ja keskendumisvõimet läbi igapäevase toidu.
Süües värskenda mälu
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Süües värskenda mälu
TOIT JA TERVIS

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiilirubriik

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1

OÜ Marikiri