Kodumaise lummuses

Tekst, fotod, retseptid: Andra Kalda

Just vabariigi aastapäeval tasub katta laud kodumaisest toorainest tehtud toiduga. Täida korv turul Eesti viljadega ja ole uhke oma maa andide üle.

Kodumaise lummuses

Suitsuvutisalat

Kogus: kahele.

Valmistamisaeg: 10 minutit.

Kaste:

3–4 sl oliiviõli

1 tl mett

1 tl mädarõigast

soola, pipart       

2 sl laimist pressitud mahla

Vispelda kõik komponendid kausis kastmeks.

 

Salat:

2 taldrikutäie jagu Rooma salatit

100 g keedupeedikuubikuid

2 keedetud muna

10 kirsstomatit

1 suitsutatud vutt

3–4 sl riivleivapuru

palsamikreemi serveerimiseks

Laota salatilehed taldrikutele. Laota peale viilutatud munad, peedikuubikd, poolitatud kirsstomatid, luudest puhastatud ja hakitud vutiliha ning leivapuru. Nirista peale kastet ja palsamikreemi. Serveeri kohe.

Kodumaise lummuses

Jõhvika-keefirivahukook

Kui kooki ei viitsi teha, siis valmista ainult kreem, vala pokaalidesse ja serveeri magustoiduna.

Kogus: 20 cm läbimõõduga kook, 10–12 viilu.

Valmistamisaeg: 35 minutit + üle öö külmas.

400 g (kultuur)jõhvikaid

160 g Kalevi klassikalisi küpsiseid

80 g 82% võid

15 g ¾elatiini

400 ml Nopri vahukoort

100 g suhkrut

250 ml keefiri

kaunistamiseks jõhvikaid

Valmista ¾elatiin vastavalt õpetusele. Kui sulatad, siis valmista see kõige esimesena ja jäta jahtuma. Purusta küpsised peeneks puruks, sega juurde sulatatud või ning suru mass küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhjale ja natuke ka äärtele. Purusta jõhvikad. Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks. Sega juurde purustatud jõhvikad ja keefir. Pidevalt segades nirista kreemi sisse sulatatud ja täielikult jahtunud ¾elatiin (kasuta visplit). Vala kreem vormi. Lase koogil üle öö külmas tarduda. Kaunista meelepäraselt.

* Keefir, vahukoor ja jõhvikad olgu toasoojad, et ¾elatiin ilusti kreemi sisse seguneks. Seega võta need komponendid aegsasti külmikust välja.