Säilita raha ja tervist

Maarja Jõe, Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse nooremekspert

Kuidas pikendada toiduainete eluiga ja säästa raha, kasutades sügavkülma otstarbekamalt?

Säilita raha ja tervist

Millal sa viimati oma külmiku või sügavkülma tagumisse nurka vaatasid? Kindlasti leiaksid sealt praegu midagi sellist, mida enam süüa ei julgeks… Nii jõuabki toit tükk tüki haaval külmikutest ja kappidest prügikasti. 2014. aastal Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse tehtud uuringu põhjal selgus, et me viskame Eestis ära iga kümnenda ostetud toidukoti sisu. See teeb kokku 63 miljoni euro väärtuses raisatud toitu aastas.

Toon hiljutise näite omaenda elust. Kavatsesin pannkooke küpsetama hakata, kuid tavalist nisujahu jäi natuke puudu. Leidsin kapipõhjast avamata paki mahemärgisega täistera nisujahu. Mäletan, et sain kaua aega tagasi mahedaid kuivaineid otse tootjalt osta soodsama hinnaga ja varusin üht-teist. Möödunud oli aga kaks ja pool aastat ning jahupakil aegumiskuupäevana kirjas mai 2016. Võiks ju sobida, mõtlesin! Tean, et kuna tegemist on “parim enne”-kuupäev tootega, siis tohib seda kasutada ka pärast kuupäeva möödumist, kuigi mõned maitseomadused võivad ju olla muutunud, kuid miskit hullu ei tohiks juhtuda. Ebameeldiva üllatusena leidsin pakki avades jahus kihava elu – sitikaid ja satikaid igasuguses suuruses. Oli selge, et tuli poodi uue jahu järele minna.