Sushi, tuntuim jaapanipärane kiirtoit, sisaldab peamiselt kala ja aedvilja, mis on kerged ja tervisele head. Sushi juurde käib ka wasabi.

Jaapanis tuntakse wasabi’t juba iidsetest aegadest. Esimene kirjalik teade selle taime kohta pärineb 918. aastast, mil seda mainiti teoses “Jaapani ravimtaimede nimed”. Euroopas sai wasabi laiemalt tuntuks alles 1990ndatel, mil sushi moodi läks ja ühes sellega ka kõik selle juurde kuuluv. Jaapani vasaabia ehk Wasabia japonica on ristõieliste perekonda kuuluv taim, mille koduks on Jaapan. Ta on lähisugulane kapsa, lillkapsa ja brokoliga. Tema veidi kaugemaks sugulaseks on meile nii tavaline mädarõigas. Vastupidiselt sageli levinud arvamusele ei ole aga vasaabia toiduks tarvitatav osa mitte juur, vaid vars, mis meenutab pealiskaudsel vaatlusel ingverijuurt. Kuna Wasabia japonica on väga pirtsakas taim, on tema kasvatamine üsna keeruline. Looduslikult kasvab vasaabia Jaapani mägistel aladel ― mägiojades ja nende kallastel, vajades üsna erilisi tingimusi – kruusast pinnast, mägesid, vett ja sobilikku kliimat. Wasabia japonica’t peetakse üheks raskemini kasvatatavaks taimeks maailmas. Nõudlus wasabi järele maailmas üha kasvab ja seega oleks taim justkui väga hea põllukultuur. Vähesel määral on seda õnnestunud kasvatada vaid Hiinas, Taiwanil, Uus-Meremaal ja USAs. Ka Euroopas – teadaolevalt on ainus wasabi’t kasvatav ettevõte Euroopas Suurbritannias Dorsetis ja Hampshires. Omadused avalduvad riivides Kui aga vasaabia kasvatamine on sedavõrd keeruline, siis kust on pärit wasabi, mida igas sushi-kioskis, poes ja restoranis lahkesti pakutakse? Nimelt ei ole valdav osa maailmas ja isegi Jaapanis tarbitavast wasabi’st üldsegi wasabi! Isegi väga paljud jaapanlased pole kunagi oma elus õiget wasabi’t proovida saanudki. Tõeline Jaapani vasaabia on ülimalt teravalõhnaline, isegi vänge maitsetaim, mille omadused avalduvad alles tema riivimisel, ent need kaovad niisama kiirelt, kui nad tekivad. Taime varre riivimisel purustatakse selle rakuseinad, mille tulemusena avalduvad ensüümid, mis õhuga kokku puutudes moodustavad taime lõhna ja maitse aroomid. Need aurud on üsna kiirelt kaduvad – kord riivitud wasabi säilitab oma maitseomadused heal juhul vaid viieteistkümneks minutiks. Seepärast on ka restoranides, kus tõelist wasabi’t pakutakse, kombeks kliendile toidu kõrvale wasabi-riiv ja tükk taimevart tuua, mida sööja ise vastavalt vajadusele ja maitsele oma toidule riivida saab. Ka wasabi-riiv ei ole just kõige tavalisem: traditsiooniline riiv on valmistatud kuivanud hainahast ja meenutab pigem väga peeneteralist liivapaberit. Kui hainahast riivi ei ole, kasutatakse peent keraamilist riivi. Üldiselt kehtib reegel: mida peenem wasabi-riiv, seda parem. Lõhna- ja maitseomaduste poolest võib wasabi’t võrrelda mädarõikaga, kuigi võrdlus on ilmselt niisama täpne nagu õuna ja pirni puhul. Wasabi teravus on tuntav pigem nina kui keelega. Teadjad väidavad, et wasabi mõjub maitsemeeltele teravamalt kui näiteks tšillis olev kapsaitsiin. Sushi, tuntuim jaapanipärane kiirtoit, sisaldab peamiselt kala ja aedvilja, mis on kerged ja tervisele head. Sushi juurde käib ka wasabi. web hosting services top

Wasabi, Jaapani trühvel

Ave Riisberg, fotod: Pildipank 123

Sushi, tuntuim jaapanipärane kiirtoit, sisaldab peamiselt kala ja aedvilja, mis on kerged ja tervisele head. Sushi juurde käib ka wasabi.

Wasabi, Jaapani trühvel

Jaapanis tuntakse wasabi’t juba iidsetest aegadest. Esimene kirjalik teade selle taime kohta pärineb 918. aastast, mil seda mainiti teoses “Jaapani ravimtaimede nimed”. Euroopas sai wasabi laiemalt tuntuks alles 1990ndatel, mil sushi moodi läks ja ühes sellega ka kõik selle juurde kuuluv.

Jaapani vasaabia ehk Wasabia japonica on ristõieliste perekonda kuuluv taim, mille koduks on Jaapan. Ta on lähisugulane kapsa, lillkapsa ja brokoliga. Tema veidi kaugemaks sugulaseks on meile nii tavaline mädarõigas. Vastupidiselt sageli levinud arvamusele ei ole aga vasaabia toiduks tarvitatav osa mitte juur, vaid vars, mis meenutab pealiskaudsel vaatlusel ingverijuurt.

Kuna Wasabia japonica on väga pirtsakas taim, on tema kasvatamine üsna keeruline. Looduslikult kasvab vasaabia Jaapani mägistel aladel ― mägiojades ja nende kallastel, vajades üsna erilisi tingimusi – kruusast pinnast, mägesid, vett ja sobilikku kliimat. Wasabia japonica’t peetakse üheks raskemini kasvatatavaks taimeks maailmas.

Nõudlus wasabi järele maailmas üha kasvab ja seega oleks taim justkui väga hea põllukultuur. Vähesel määral on seda õnnestunud kasvatada vaid Hiinas, Taiwanil, Uus-Meremaal ja USAs. Ka Euroopas – teadaolevalt on ainus wasabi’t kasvatav ettevõte Euroopas Suurbritannias Dorsetis ja Hampshires.

Omadused avalduvad riivides

Kui aga vasaabia kasvatamine on sedavõrd keeruline, siis kust on pärit wasabi, mida igas sushi-kioskis, poes ja restoranis lahkesti pakutakse? Nimelt ei ole valdav osa maailmas ja isegi Jaapanis tarbitavast wasabi’st üldsegi wasabi! Isegi väga paljud jaapanlased pole kunagi oma elus õiget wasabi’t proovida saanudki.

Tõeline Jaapani vasaabia on ülimalt teravalõhnaline, isegi vänge maitsetaim, mille omadused avalduvad alles tema riivimisel, ent need kaovad niisama kiirelt, kui nad tekivad. Taime varre riivimisel purustatakse selle rakuseinad, mille tulemusena avalduvad ensüümid, mis õhuga kokku puutudes moodustavad taime lõhna ja maitse aroomid. Need aurud on üsna kiirelt kaduvad – kord riivitud wasabi säilitab oma maitseomadused heal juhul vaid viieteistkümneks minutiks. Seepärast on ka restoranides, kus tõelist wasabi’t pakutakse, kombeks kliendile toidu kõrvale wasabi-riiv ja tükk taimevart tuua, mida sööja ise vastavalt vajadusele ja maitsele oma toidule riivida saab.

Ka wasabi-riiv ei ole just kõige tavalisem: traditsiooniline riiv on valmistatud kuivanud hainahast ja meenutab pigem väga peeneteralist liivapaberit. Kui hainahast riivi ei ole, kasutatakse peent keraamilist riivi. Üldiselt kehtib reegel: mida peenem wasabi-riiv, seda parem.

Lõhna- ja maitseomaduste poolest võib wasabi’t võrrelda mädarõikaga, kuigi võrdlus on ilmselt niisama täpne nagu õuna ja pirni puhul. Wasabi teravus on tuntav pigem nina kui keelega. Teadjad väidavad, et wasabi mõjub maitsemeeltele teravamalt kui näiteks tšillis olev kapsaitsiin.

Sushi, tuntuim jaapanipärane kiirtoit, sisaldab peamiselt kala ja aedvilja, mis on kerged ja tervisele head. Sushi juurde käib ka wasabi.
Wasabi, Jaapani trühvel
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Wasabi, Jaapani trühvel
TEA JA MAITSE

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiil

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1
11911 Tallinn