Prantsuse köögist meenuvad esmalt konjak, teod, konnakoivad, trühvlid ja lugematu hulk erinevaid juustusid. Ent siit on pärit ka sajandeid kasutatud, tänaseni ülipopulaarne ja hinnatud Dijoni sinep, mida toodetakse 13. sajandist.

Burgundia piirkond Prantsusmaal oli juba keskajal tuntud oma sinepi tõttu. Sedamööda, mida jõukamaks inimesed said, muutusid ka nende nõudmised toidule, mida ei võetud enam kui eluks hädavajalikku, vaid see kujunes üha enam ka seltskondlikuks toiminguks. Vahel ka oma staatuse ja ühiskondliku positsiooni näitamise allikaks ning tegevuseks, mille esmane eesmärk oli pigem nauding kui vaid eluks vajaliku energia ammutamine. Nii saigi üha olulisemaks muuta toit rikkalikumaks, maitsvamaks ja huvitavamaks. Selleks sobis ühe maitseainena ideaalselt sinep. Burgundia ja selle piirkonna pealinn Dijon olid juba tuntud oma suurepärase sinepi tõttu, ent kui 1336. aastal kuningas Philippe VI esmakordselt Dijoni sinepi oma laualt leidis ja seda maitses, sai Dijonist tõeline sinepipealinn. Dijonis ja selle ümbruses asutati üha uusi sinepiveskeid ning linna nimi levis üha kaugemale. Dijoni sinepi edule aitas kaasa ka asjaolu, et kuningas andis linnale sinepi tootmise monopoli. Tänapäeval toodetakse tuhandeid erinevat sorti sinepeid, millest mõni maitseb kui moos, mõni on päris hea ja terav ning mõnel pole sinepiga tegelikult pea midagi ühist, koosnedes peamiselt suhkrust, emulgaatoritest ning stabilisaatoritest. Kuid Dijoni sinepit toodetakse ikka veel selle 700 aastat vana traditsiooni järgi, mille asutasid Burgundia meistrid. Prantsuse köögist meenuvad esmalt konjak, teod, konnakoivad, trühvlid ja lugematu hulk erinevaid juustusid. Ent siit on pärit ka sajandeid kasutatud, tänaseni ülipopulaarne ja hinnatud Dijoni sinep, mida toodetakse 13. sajandist. web hosting services top

Dijoni sinep

Ave Riisberg, fotod: Pildipank123

Prantsuse köögist meenuvad esmalt konjak, teod, konnakoivad, trühvlid ja lugematu hulk erinevaid juustusid. Ent siit on pärit ka sajandeid kasutatud, tänaseni ülipopulaarne ja hinnatud Dijoni sinep, mida toodetakse 13. sajandist.

Dijoni sinep

Burgundia piirkond Prantsusmaal oli juba keskajal tuntud oma sinepi tõttu. Sedamööda, mida jõukamaks inimesed said, muutusid ka nende nõudmised toidule, mida ei võetud enam kui eluks hädavajalikku, vaid see kujunes üha enam ka seltskondlikuks toiminguks. Vahel ka oma staatuse ja ühiskondliku positsiooni näitamise allikaks ning tegevuseks, mille esmane eesmärk oli pigem nauding kui vaid eluks vajaliku energia ammutamine. Nii saigi üha olulisemaks muuta toit rikkalikumaks, maitsvamaks ja huvitavamaks. Selleks sobis ühe maitseainena ideaalselt sinep. Burgundia ja selle piirkonna pealinn Dijon olid juba tuntud oma suurepärase sinepi tõttu, ent kui 1336. aastal kuningas Philippe VI esmakordselt Dijoni sinepi oma laualt leidis ja seda maitses, sai Dijonist tõeline sinepipealinn.

Dijonis ja selle ümbruses asutati üha uusi sinepiveskeid ning linna nimi levis üha kaugemale. Dijoni sinepi edule aitas kaasa ka asjaolu, et kuningas andis linnale sinepi tootmise monopoli.

Tänapäeval toodetakse tuhandeid erinevat sorti sinepeid, millest mõni maitseb kui moos, mõni on päris hea ja terav ning mõnel pole sinepiga tegelikult pea midagi ühist, koosnedes peamiselt suhkrust, emulgaatoritest ning stabilisaatoritest. Kuid Dijoni sinepit toodetakse ikka veel selle 700 aastat vana traditsiooni järgi, mille asutasid Burgundia meistrid.

Prantsuse köögist meenuvad esmalt konjak, teod, konnakoivad, trühvlid ja lugematu hulk erinevaid juustusid. Ent siit on pärit ka sajandeid kasutatud, tänaseni ülipopulaarne ja hinnatud Dijoni sinep, mida toodetakse 13. sajandist.
Dijoni sinep
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Dijoni sinep
TEA JA MAITSE

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiilirubriik

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1

OÜ Marikiri