Jaanipäev

Triin Teesalu, restoran Kukuu sous chef

Jaanipäevaga kaasneb mitmeid, läbi sajandite püsinud kombeid, millest olulisim on jaanituli, mida algselt seostati päikesepüha ja –kultusega. Meeles hoitakse ka romantilisi ennustustavasid. Kui neiu korjas üheksat sorti lilli, punus neist pärja ja pani selle ööseks padja alla, siis pidi ta unes oma tulevast kaasat nägema. Ja jaanikastel olevat maagiline, tervistav ja ilu andev jõud, mistõttu pesti sellega nägu või visati selles seljahaiguste vältimiseks kukerpalli.
Söödi erinevaid muna- ja kohupiimatoite, kuid ka liha ja leiba.

Jaanipäev

Lambašaslõkk mündipesto ja grillitud köögiviljadega

Lambaliha kuulus traditsiooniliselt jaanipäevalauale. Lambaliha ja mündi kooslus pärineb aga Prantsusmaalt Sisteroni piirkonnast, kus lambad toituvad mündist, mis lisab lihale värskust ja annab meeldiva maitse.

Neljale

Valmistusaeg:

600 g lambakaela

40 g tumedat Balsamicot

14 g Worchesteri kastet

25 g suhkrut

150 g punast sibulat

Mündipesto

60 g värsket münti

30 g oliiviõli

50 g parmesani juustu

5 g küüslauku

30 g seederimänni seemneid (võib asendada India pähklitega)

6 g sidrunimahla

soola

musta pipart

Grillitud köögiviljad

Meelepärases koguses suvikõrvitsaid, kirsstomateid, porgandeid, sparglit, brokoliõisikuid ja juursellerit, mida maitsestada või, soola ja musta pipraga.

 

Sega kokku balsamico, Worchester ja suhkur. Koori punane sibul ja lõika sektoriteks. Pane lambalihatükid ja sibul marinaadi ning lase maitsestuda vähemalt 2 tundi. Riivi parmesan. Puhasta küüslauk. Rösti seedrimänniseemneid 180 kraadi juures 5 minutit. Sega kokku mündilehed, oliiviõli, parmesan, küüslauk, seedrimänniseemned ja purusta saumikseriga ühtlaseks massiks. Maitsesta sidrunimahla, soola ja musta pipraga.

Pese köögiviljad. Koori porgand ja lõika pikkupidi pooleks. Lõika suvikõrvitsast rattad ja sparglil ära alumine puitunud osa. Koori juurseller ja lõika väiksemateks sekoriteks. Pane köögiviljad fooliumisse ja lisa neile võikuubikuid. Maitsesta soola ja piparaga. Aja lambaliha ja punane sibul vaheldumisi vardasse, grilli kuumadel sütel. Arvesta, et juurselleri ja porgandi küpsemisaeg on tunduvalt pikem kui suvikõrvitsal, sparglil, brokoliõisikutel ja kirsstomatitel.