Mõni karbike jõhvikaid võiks alati varus olla, sest turgutavad tervist ja sobivad väga erinevatesse retseptidesse.

Jõhvikas, mida rahvapäraselt ka kuremarjaks kutsutakse, armastab niiskeid happelise pinnaga märgalasid, olles hõlpsalt leitav meie rabadest. Seda marja tunneb ka enamik Põhja- ja Kesk-Euroopa rahvaid, niisamuti Siberi ja Põhja-Ameerika elanikud. Jõhvika väga kasulik hapu maitse tuleneb mitmesuguste hapete, sealhulgas oblik- ja sidrunhappe sisaldusest ning antibakteriaalselt toimivast bensoehappest. Marjades on kuni 10% suhkruid, orgaanilisi happeid, C- ja K-vitamiini, pektiin- ja parkaineid, mikroelemente, kaaliumi, karotiini jm. Jõhvikatest valmistatud joogid toimivad vererõhku alandavalt, parandades enesetunnet palaviku korral. Marjadel on põletiku- ja bakterivastane, organismi üldtugevdav ning haavu parandav toime. Jõhvikad suurendavad veresoonte elastsust ja vastupidavust, soodustavad maomahla ja kõhunäärmenõre eritumist ning soolestiku tegevust. Jõhvikamahl puhastab mädaseid haavu, leevendab põletusi ja kiirendab nende paranemist. Mahl koos meega aitab köha ja külmetuse korral. Siiski ei maksa jõhvikast valmistatud jookide ja söökidega liialdada neil, kel on maksa- või maovaevusi, kuivõrd marja happelised omadused võivad neid täiendavalt võimendada. Jõhvikad säilivad hästi külmutatult või külmas keedetud vees. Neljakraadises vees säilib marja väärtosa poole aasta vältel, samuti saab neid ületalve hoida jahedas-pimedas kohas külmutamata ja veeta. Rabarberi-jõhvika parfee Kolmele   Värskendavalt suvine ja rohkete marjadega rikastatud prantsusepärane külm magustoit. Koosneb suhkrusiirupist, munadest ja vahukoorest.   Parfee:  100 ml vett 150 g suhkrut 5 suurt munakollast 175 g rabarberit 175 g jõhvikaid 125 g suhkrut 400 ml 31‒35% vahukoort 3 munavalget värskeid hooajamarju be¾eed serveerimisel   Keeda suhkrust siirup. Vahusta munakollased tugevaks vahuks ja kogu aeg vahustades lase siirup peene joana munakollastesse. Vahusta seni, kuni konsistents muutub tugevaks. Purusta jõhvikad suhkruga kannmikseris ja lase läbi sõela (valmista segu piisavalt, et saaksid seda kasutada ka moosi jaoks). Võid kasutada värsket või ka külmutatud rabarberit. Keeda suhkrusiirupis rabarberitükid, ent mitte väga sodiks (tee piisavalt, et saaksid kasutada ka moosi jaoks). Vahusta munavalge. Seejärel vahusta vahukoor. Sega hulka rabarberimass ja vahustatud munavalge, lõpus sega munakollase vaht segu hulka. Pane segu vormi ja külmuta. Kaste tee jõhvikatest ja rabarberimassist. Serveeri kauss-taldrikus, pannes põhja kastet, keskele parfee ja ringi erinevaid hooajamarju nagu maasikad, mustikad, vaarikad jne. Purusta käte vahel be¾ee ja viska lahtise käega peale. Kaunista lille kroonlehtede ja hakitud mündiga. Mõni karbike jõhvikaid võiks alati varus olla, sest turgutavad tervist ja sobivad väga erinevatesse retseptidesse. web hosting services top

Verev kuremari

Kristjan Kelder, Tallinki restorani City peakokk

Mõni karbike jõhvikaid võiks alati varus olla, sest turgutavad tervist ja sobivad väga erinevatesse retseptidesse.

Verev kuremari

Jõhvikas, mida rahvapäraselt ka kuremarjaks kutsutakse, armastab niiskeid happelise pinnaga märgalasid, olles hõlpsalt leitav meie rabadest. Seda marja tunneb ka enamik Põhja- ja Kesk-Euroopa rahvaid, niisamuti Siberi ja Põhja-Ameerika elanikud.

Jõhvika väga kasulik hapu maitse tuleneb mitmesuguste hapete, sealhulgas oblik- ja sidrunhappe sisaldusest ning antibakteriaalselt toimivast bensoehappest. Marjades on kuni 10% suhkruid, orgaanilisi happeid, C- ja K-vitamiini, pektiin- ja parkaineid, mikroelemente, kaaliumi, karotiini jm. Jõhvikatest valmistatud joogid toimivad vererõhku alandavalt, parandades enesetunnet palaviku korral. Marjadel on põletiku- ja bakterivastane, organismi üldtugevdav ning haavu parandav toime. Jõhvikad suurendavad veresoonte elastsust ja vastupidavust, soodustavad maomahla ja kõhunäärmenõre eritumist ning soolestiku tegevust. Jõhvikamahl puhastab mädaseid haavu, leevendab põletusi ja kiirendab nende paranemist. Mahl koos meega aitab köha ja külmetuse korral. Siiski ei maksa jõhvikast valmistatud jookide ja söökidega liialdada neil, kel on maksa- või maovaevusi, kuivõrd marja happelised omadused võivad neid täiendavalt võimendada.

Jõhvikad säilivad hästi külmutatult või külmas keedetud vees. Neljakraadises vees säilib marja väärtosa poole aasta vältel, samuti saab neid ületalve hoida jahedas-pimedas kohas külmutamata ja veeta.


Rabarberi-jõhvika parfee

Kolmele

 

Värskendavalt suvine ja rohkete marjadega rikastatud prantsusepärane külm magustoit. Koosneb suhkrusiirupist, munadest ja vahukoorest.

 

Parfee:

 100 ml vett

150 g suhkrut

5 suurt munakollast

175 g rabarberit

175 g jõhvikaid

125 g suhkrut

400 ml 31‒35% vahukoort

3 munavalget

värskeid hooajamarju

be¾eed serveerimisel

 

Keeda suhkrust siirup. Vahusta munakollased tugevaks vahuks ja kogu aeg vahustades lase siirup peene joana munakollastesse. Vahusta seni, kuni konsistents muutub tugevaks.

Purusta jõhvikad suhkruga kannmikseris ja lase läbi sõela (valmista segu piisavalt, et saaksid seda kasutada ka moosi jaoks).

Võid kasutada värsket või ka külmutatud rabarberit. Keeda suhkrusiirupis rabarberitükid, ent mitte väga sodiks (tee piisavalt, et saaksid kasutada ka moosi jaoks). Vahusta munavalge. Seejärel vahusta vahukoor. Sega hulka rabarberimass ja vahustatud munavalge, lõpus sega munakollase vaht segu hulka. Pane segu vormi ja külmuta.

Kaste tee jõhvikatest ja rabarberimassist.

Serveeri kauss-taldrikus, pannes põhja kastet, keskele parfee ja ringi erinevaid hooajamarju nagu maasikad, mustikad, vaarikad jne. Purusta käte vahel be¾ee ja viska lahtise käega peale. Kaunista lille kroonlehtede ja hakitud mündiga.

Mõni karbike jõhvikaid võiks alati varus olla, sest turgutavad tervist ja sobivad väga erinevatesse retseptidesse.
Verev kuremari
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Verev kuremari
SUURES PLAANIS

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiil

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1
11911 Tallinn