Kuidas teha kodus siidrit, selgitab Veinivilla perenaine Tiina Kuuler, kes on seda ise valmistanud kümmekond aastat.

Siidrit võib saada nii lihtsalt, et ei tee eriti midagi. Tuleb, milline tuleb. Kui valmistada seda aga teadlikult, tuleks happesust määrata, suhkruid ja kangust arvestada. Lihtsaimaist lihtsaim võimalus Siidri valmistamiseks on vaja õlleankrut ja õunamahla, mis on pressitud talve- või hilissügistest õuntest, mis valmivad hiljem. Valge klaar sobib pooltoorena, mitte aga jahuse ja küpsena. Värskelt pressitud õunamahla tuleks hoida toatemperatuuril õlleankrus lahtisena kaks-kolm päeva, mille jooksul peaks õunamahl nakatuma loodusliku naturaalse pärmiga. Pinnal tekib väike mullitamine ja kihisemine, justkui mahl hakkaks vaikselt riknema. Seda tuleks lahtisena veel kolm-neli päeva käärida lasta, kattes ankru pealt marliga, et lendav elusloodus sinna sisse ei satuks. Seejärel peab õlleankru kinni keerama. Käärimine jätkub. Süsihappegaas, mis enam ankrust välja ei pääse, lahustub mahla sisse ära. Tekib mulliga jook ehk siider. Mida kauem siider õlleankrus käib, seda hapum ehk kuivem see on. Mida magusam, seda vähem käärinud. Suhkur, mida pärm ümber töötleb, muutub ühel hetkel alkoholiks. Mida magusam siider, seda lahjem, mida kuivem, seda kangem. Arvestades meie õunamahlade suhkrusisaldust, siis üle kuue alkoholiprotsendi see ei tõuse. Keskmiselt on siidris 2,5 kuni 6 protsenti alkoholi. Käärimine võtab umbes kuu. Alguses võib siidril olla ka toores pärmimaitse, sest see on noor. Sügisel valmistatud siider võiks enne jõulu tarvitatud olla, seda ei saa pikalt säilitada. Kuidas teha kodus siidrit, selgitab Veinivilla perenaine Tiina Kuuler, kes on seda ise valmistanud kümmekond aastat. web hosting services top

Kodune siidritegu

Tiina Lang

Kuidas teha kodus siidrit, selgitab Veinivilla perenaine Tiina Kuuler, kes on seda ise valmistanud kümmekond aastat.

Kodune siidritegu

Siidrit võib saada nii lihtsalt, et ei tee eriti midagi. Tuleb, milline tuleb. Kui valmistada seda aga teadlikult, tuleks happesust määrata, suhkruid ja kangust arvestada.

Lihtsaimaist lihtsaim võimalus

Siidri valmistamiseks on vaja õlleankrut ja õunamahla, mis on pressitud talve- või hilissügistest õuntest, mis valmivad hiljem. Valge klaar sobib pooltoorena, mitte aga jahuse ja küpsena. Värskelt pressitud õunamahla tuleks hoida toatemperatuuril õlleankrus lahtisena kaks-kolm päeva, mille jooksul peaks õunamahl nakatuma loodusliku naturaalse pärmiga. Pinnal tekib väike mullitamine ja kihisemine, justkui mahl hakkaks vaikselt riknema. Seda tuleks lahtisena veel kolm-neli päeva käärida lasta, kattes ankru pealt marliga, et lendav elusloodus sinna sisse ei satuks. Seejärel peab õlleankru kinni keerama. Käärimine jätkub. Süsihappegaas, mis enam ankrust välja ei pääse, lahustub mahla sisse ära. Tekib mulliga jook ehk siider.

Mida kauem siider õlleankrus käib, seda hapum ehk kuivem see on. Mida magusam, seda vähem käärinud. Suhkur, mida pärm ümber töötleb, muutub ühel hetkel alkoholiks. Mida magusam siider, seda lahjem, mida kuivem, seda kangem.

Arvestades meie õunamahlade suhkrusisaldust, siis üle kuue alkoholiprotsendi see ei tõuse. Keskmiselt on siidris 2,5 kuni 6 protsenti alkoholi. Käärimine võtab umbes kuu.

Alguses võib siidril olla ka toores pärmimaitse, sest see on noor. Sügisel valmistatud siider võiks enne jõulu tarvitatud olla, seda ei saa pikalt säilitada.

Kuidas teha kodus siidrit, selgitab Veinivilla perenaine Tiina Kuuler, kes on seda ise valmistanud kümmekond aastat.
Kodune siidritegu
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Kodune siidritegu
EKSPERT

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiil

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1
11911 Tallinn