Tomat sobib nii värske kui ka konserveerituna mitmesugustesse, seejuures väga lihtsatesse toitudesse.

Tomatiks nimetatakse nii taime kui ka selle vilja ennast. Tomat on sorditi erineva kuju, värvi ja maitseomadustega. Neid leidub nii ümmarguste, lapikute, piklike või kogunisti ribilistena. Värvigammast on esindatud punane, kollane, roosa, violetne ja isegi valge. Kui samasse, maavitsaliste peresse kuuluva kartuliga olid meie esiisad märksa kauem tuttavad, siis tomatit tunti isegi 20. sajandi alguse Eestis veel üsna vähe. Euroopasse rändas tomat koos hispaanlastega 16. sajandil Peruust, kusjuures algselt kasvatati seda ilutaimena, sest vilju peeti mürgiseks. Sellest eksimusest said muidugi kõige varem aru itaallased, mistõttu on just sealsed toidud eriti tomatirikkad. Küpsete tomatite viljad on väga veerohked, ligi 94 protsendi ulatuses, andes seega ka väga vähe kaloreid. Peamine energiaallikas on suhkrud ja orgaanilised happed. Vitamiinidest toob tomat meie toidulauale B-rühma vitamiinid, C-, E- ja K-vitamiini ning mikroelemente nagu vask, raud, jood, fluor ja tsink. Ühtlasi pakub tomat meile kaaliumi ja naatriumit. Väga laialdaselt kasutatakse tomatit värskena – salatites ja garneeringutes, kuid see on ka ülioluline konserveeritud roogade valmistamisel, näiteks kõikvõimalikes kastmetes.   Tuunikalasalat Kahele 150 g jääsalatit 1 väike punane sibul 150 g kirsstomateid 100 g värsket kurki 75 g punaseid konservube 1 tuunikalakonserv vees (185 g) 2 keedetud muna ¼ sidrunit värsket tilli Kaste: 80 g klassikalist provanssaali majoneesi 80 g maitsestamata jogurtit pipart Rebi taldrikule jääsalat väiksemateks tükkideks. Koori ja viiluta sibul. Poolita kirsstomatid ja viiluta värske kurk. Tõsta salatile sibularattad, poolitatud tomatid ja kurgiviilud. Nõruta konservoad ja tuunikala ning aseta salatile. Koori keedetud munad ja lõika neljaks, säti ka need salati peale. Pigista üle kogu salati värsket sidrunimahla. Kastmeks sega omavahel jogurt ja majonees, maitsesta pipraga. Vala kaste ühtlaselt salatile ja kaunista värske tilliga. Tomat sobib nii värske kui ka konserveerituna mitmesugustesse, seejuures väga lihtsatesse toitudesse. web hosting services top

Maavitsaline tomat

Rainer Kurikjan, m/s Romantika peakokk

Tomat sobib nii värske kui ka konserveerituna mitmesugustesse, seejuures väga lihtsatesse toitudesse.

Maavitsaline tomat

Tomatiks nimetatakse nii taime kui ka selle vilja ennast. Tomat on sorditi erineva kuju, värvi ja maitseomadustega. Neid leidub nii ümmarguste, lapikute, piklike või kogunisti ribilistena. Värvigammast on esindatud punane, kollane, roosa, violetne ja isegi valge.

Kui samasse, maavitsaliste peresse kuuluva kartuliga olid meie esiisad märksa kauem tuttavad, siis tomatit tunti isegi 20. sajandi alguse Eestis veel üsna vähe. Euroopasse rändas tomat koos hispaanlastega 16. sajandil Peruust, kusjuures algselt kasvatati seda ilutaimena, sest vilju peeti mürgiseks. Sellest eksimusest said muidugi kõige varem aru itaallased, mistõttu on just sealsed toidud eriti tomatirikkad.

Küpsete tomatite viljad on väga veerohked, ligi 94 protsendi ulatuses, andes seega ka väga vähe kaloreid. Peamine energiaallikas on suhkrud ja orgaanilised happed. Vitamiinidest toob tomat meie toidulauale B-rühma vitamiinid, C-, E- ja K-vitamiini ning mikroelemente nagu vask, raud, jood, fluor ja tsink. Ühtlasi pakub tomat meile kaaliumi ja naatriumit. Väga laialdaselt kasutatakse tomatit värskena – salatites ja garneeringutes, kuid see on ka ülioluline konserveeritud roogade valmistamisel, näiteks kõikvõimalikes kastmetes.

 

Tuunikalasalat

Kahele

150 g jääsalatit
1 väike punane sibul
150 g kirsstomateid
100 g värsket kurki
75 g punaseid konservube
1 tuunikalakonserv vees (185 g)
2 keedetud muna
¼ sidrunit
värsket tilli

Kaste:
80 g klassikalist provanssaali majoneesi
80 g maitsestamata jogurtit
pipart

Rebi taldrikule jääsalat väiksemateks tükkideks. Koori ja viiluta sibul. Poolita kirsstomatid ja viiluta värske kurk. Tõsta salatile sibularattad, poolitatud tomatid ja kurgiviilud. Nõruta konservoad ja tuunikala ning aseta salatile. Koori keedetud munad ja lõika neljaks, säti ka need salati peale. Pigista üle kogu salati värsket sidrunimahla.

Kastmeks sega omavahel jogurt ja majonees, maitsesta pipraga. Vala kaste ühtlaselt salatile ja kaunista värske tilliga.

Tomat sobib nii värske kui ka konserveerituna mitmesugustesse, seejuures väga lihtsatesse toitudesse.
Maavitsaline tomat
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Maavitsaline tomat
SUURES PLAANIS

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiilirubriik

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1

OÜ Marikiri