Mandel on hariliku mandlipuu luuseemne tuum. Emastuumasid (asuvad paaris) kasutatakse tavaliselt kondiitritööstuses ja suuremaid isastuumasid röstitakse. Mandliseemne tuumad, olenevalt mandlipuu vormist, jagatakse magus- ja mõrumandliks. Magusast tehakse lisaks mandlipiimale ja -õlile ka jahu.
Kuna mandlijahu on gluteenivaba, siis sobib see ideaalselt neile, kellel gluteen soolestikku ärritab ja puhitust või põletikku tekitab. Mandlijahus on vähe süsivesikuid, mistõttu aitab see hoida vere glükoosisisaldust kontrolli all. Võrreldes nisujahuga on mandlijahus kümme korda enam kaltsiumit ja magneesiumi ning tunduvalt rohkem ka rauda, kaaliumit ja niatsiini. Teistest pähklisortidest on mandlis enam valku, E-vitamiini, kaltsiumi ning B-grupi vitamiine (riboflaviini B2 ja niatsiini B3). Peotäis mandleid varustab organismi üheteistkümne toitainega, kattes 60 protsenti päevasest E-vitamiini vajadusest ja tugevdades immuunsüsteemi. Mandlites sisalduvad D- ja K-grupi vitamiinid tugevdavad luustikku ja liigeseid. Mandel on hariliku mandlipuu luuseemne tuum. Emastuumasid (asuvad paaris) kasutatakse tavaliselt kondiitritööstuses ja suuremaid isastuumasid röstitakse. Mandliseemne tuumad, olenevalt mandlipuu vormist, jagatakse magus- ja mõrumandliks. Magusast tehakse lisaks mandlipiimale ja -õlile ka jahu. web hosting services top
Gluteenivaba mandlijahu
Andra Kalda
Mandel on hariliku mandlipuu luuseemne tuum. Emastuumasid (asuvad paaris) kasutatakse tavaliselt kondiitritööstuses ja suuremaid isastuumasid röstitakse. Mandliseemne tuumad, olenevalt mandlipuu vormist, jagatakse magus- ja mõrumandliks. Magusast tehakse lisaks mandlipiimale ja -õlile ka jahu.
Kuna mandlijahu on gluteenivaba, siis sobib see ideaalselt neile, kellel gluteen soolestikku ärritab ja puhitust või põletikku tekitab. Mandlijahus on vähe süsivesikuid, mistõttu aitab see hoida vere glükoosisisaldust kontrolli all. Võrreldes nisujahuga on mandlijahus kümme korda enam kaltsiumit ja magneesiumi ning tunduvalt rohkem ka rauda, kaaliumit ja niatsiini. Teistest pähklisortidest on mandlis enam valku, E-vitamiini, kaltsiumi ning B-grupi vitamiine (riboflaviini B2 ja niatsiini B3). Peotäis mandleid varustab organismi üheteistkümne toitainega, kattes 60 protsenti päevasest E-vitamiini vajadusest ja tugevdades immuunsüsteemi. Mandlites sisalduvad D- ja K-grupi vitamiinid tugevdavad luustikku ja liigeseid.
|
|
Mandel on hariliku mandlipuu luuseemne tuum. Emastuumasid (asuvad paaris) kasutatakse tavaliselt kondiitritööstuses ja suuremaid isastuumasid röstitakse. Mandliseemne tuumad, olenevalt mandlipuu vormist, jagatakse magus- ja mõrumandliks. Magusast tehakse lisaks mandlipiimale ja -õlile ka jahu. |
