Pühime vanad retseptiraamatud tolmust puhtaks

Andra Kalda

Kindlasti seisavad paljudes kodudes riiulil vanad retseptiraamatud, mis leidsid kasutust viimati emade või vanaemade köögis. Vanad raamatud tasub teinekord menüü koostamisel või toiduvalmistamisel seltsiks võtta, sest tolleaegne koltunud lehtedega varamu on põnev oma mitmekülgsete ideede ning ka õpetussõnade poolest. Järgmised retseptid on pärit Salme Massolt, Ida Savilt, Linda Pettilt.
VIINAMARJA-JUUSTUSALAT
Linda Petti raamatus “Juust” (1984) leidub hulk ideid hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks. Juustuga salateid on lausa mitme lehekülje jagu, kuid klassikaline viinamarja ja juustu kooslus toimib alati.
Kolmele-neljale, valmistamisaeg 10 minutit
300 g tumedaid viinamarju
200 g ©veitsi juustu (Emmental, Gruyere)
1 pea lehtsalatit
2–3 sl pähkleid (Kreeka pähkleid, soolatud maapähkleid)
2 sellerivart
2–3 sl õli
poole sidruni mahl
suhkrut, soola
Poolita viinamarjad, viiluta seller, rebi lehtsalat väiksemaks ning laota taldrikule. Puista peale jämeda riiviga riivitud juust ja väiksemaks hakitud pähklid. Vispelda sidrunimahl ja õli segamini, maitsesta soola ja suhkruga ning nirista salatile.
*Õlikastme asemel võid kasutada ka koore-majoneesikastet.
*Hästi sobivad salati juurde suitsu- või ahjukanatükid.