Väärtuslikud läätsed

Tekst ja fotod: Tuuli Mathisen

Kas mäletate, mida käskis võõrasema Tuhkatriinul tuha seest välja korjata, et saada õigus minna ballile? Või millega toidetakse Etioopias väikelapsi siis, kui neile hakatakse rinnapiima kõrvale esimest lisatoitu andma? Muidugi on need läätsed ja siinkohal on termin ikka kulinaarne, mitte optiline.

Väärtuslikud läätsed

Läätsed (Lens culinaris), mis on olnud inimkonna kulinaarses ajaloos olulised, kuulusid ka Eesti talupoegade toidulauale − läätsesuppi, -tampi ja -hautist leidis sealt rohkem, kui praegu on tavaks läätsi toiduks tarvitada. Selle väikese kaunviljalise kasvatamine ei ole meie tingimustes aga liialt keeruline, ka toiduks töödelda saab läätsi märkimisväärselt kiiremini kui näiteks ube. Väidetavalt aitasid läätsed ikalduseaastatel talurahva kõhtu täita, sest tegemist on vastupidava taimega, mis annab saaki ka siis, kui kõik muu hävib.