Jõuluõhtul tuli süüa üheksa kuni kaksteist korda või panna lauale üheksa kuni kaksteist erinevat rooga.

Rikkalikult kaetud laud oli pika paastuaja lõppemise märgiks. Samuti uue ootuse algus, mis pidi uuel aastal kaasa tooma küllusliku toidulaua. Vanarahvas uskus, et peres, kus ei valmistatud jõuluroogi, ei olnud järgmisel aastal midagi head loota. Vanaaegne pidulaud võib tänapäeval, kus toit on kaubandusest kergesti kättesaadav, tunduda väga kasin. Traditsiooniliselt pidi vanal ajal kindlasti jõululaual olema õlu, sealiha, sh kindlasti poolik seapea, jõululeib ja jõuluvorstid. Tavaliselt pandi lauale veel pähklid, hapud kapsad, keedetud oad, herned ja naerid, sült ning või. Jõululaualt ei puudunud ka kala, seda eeskätt Eesti rannaaladel. Lisaks toidupoolisele oli ja on ka tänapäeval jõululeival oma roll. Vanarahva uskumuse kohaselt kogub jõululeib endasse erilise kaitsva ja tervistava jõu, mis kandub hiljem edasi selle sööjatele. Jõululeiba ei tohtinud puututa enne selle söömist. Tihtipeale viidi see uuel aastal viljasalve ning jagati palukesi karjalaskepäeval loomadele ja inimestele. Jõuluõhtul tuli süüa üheksa kuni kaksteist korda või panna lauale üheksa kuni kaksteist erinevat rooga. web hosting services top

Jõuluaegne pidulaud

Lauri Priimägi, Kolu kõrtsi peakokk; Fotod: Kolu kõrts

Jõuluõhtul tuli süüa üheksa kuni kaksteist korda või panna lauale üheksa kuni kaksteist erinevat rooga.

Rikkalikult kaetud laud oli pika paastuaja lõppemise märgiks. Samuti uue ootuse algus, mis pidi uuel aastal kaasa tooma küllusliku toidulaua. Vanarahvas uskus, et peres, kus ei valmistatud jõuluroogi, ei olnud järgmisel aastal midagi head loota. Vanaaegne pidulaud võib tänapäeval, kus toit on kaubandusest kergesti kättesaadav, tunduda väga kasin. Traditsiooniliselt pidi vanal ajal kindlasti jõululaual olema õlu, sealiha, sh kindlasti poolik seapea, jõululeib ja jõuluvorstid. Tavaliselt pandi lauale veel pähklid, hapud kapsad, keedetud oad, herned ja naerid, sült ning või. Jõululaualt ei puudunud ka kala, seda eeskätt Eesti rannaaladel. Lisaks toidupoolisele oli ja on ka tänapäeval jõululeival oma roll. Vanarahva uskumuse kohaselt kogub jõululeib endasse erilise kaitsva ja tervistava jõu, mis kandub hiljem edasi selle sööjatele. Jõululeiba ei tohtinud puututa enne selle söömist. Tihtipeale viidi see uuel aastal viljasalve ning jagati palukesi karjalaskepäeval loomadele ja inimestele.

Jõuluaegne pidulaud
Jõuluõhtul tuli süüa üheksa kuni kaksteist korda või panna lauale üheksa kuni kaksteist erinevat rooga.
Jõuluaegne pidulaud
easy to use best web hosting companies solutions provided by best hosting companies uk with reasonable time websites design, for website hosting in UK you may want to look at list web hosting best top 5 uK present some choices, which offer topping quality web hosting in UK. top website hosting review hosting web best service quality becomes good web hosting great solutions for your needs. which web hosting is best good recommend top review of best web hosting top suggest good web hosting provider hea teada kodulehe valmistamine aara.ee ja lisaks tasub kodulehe tegemise kohta lugeda kodulehe valmistamine
Jõuluaegne pidulaud
Jõulud

 


© Copyright

Ajakiri Mari on autorikaitse objekt ning selles avaldatud materjalide kasutamine ilma väljaandja kirjaliku nõusolekuta on keelatud.

  

 

Rubriigid               

Naised ja elu

Mood ja ilu

Heaolu ja tervis

Söök-jook

Elustiil

Toimetus   

Ajakiri Mari

Tellimisest

Reklaam

Kontaktandmed

Võta ühendust

Kontakt

Ajakiri Mari

671 21 30

Merivälja tee 1
11911 Tallinn